maanantai 22. helmikuuta 2016

Vilkaisu: Thin Film Electronics ASA

Norjan pörssissä listattu Thin Film Electronics on viime aikoina alkanut hyppimään silmilleni netin sijoitusaiheisilla palstoilla ja syötteissä. Firmasta ei vain vielä juurikaan löydy tietoa ensimmäisellä kotimaisella eikä niin englanniksikaan. Läntisten naapureidemme kielillä asiaa olisi enemmänkin mutta nuo kielet taittuu allekirjoittaneella huonommin kuin konstaapeli Kiimalaisen Volvo.




Haistan kuitenkin Thin Filmin tuotteissa, tulostettavissa sähköisissä tunnisteissa ja muisteissa, todellakin suurta potentiaalia. Internet of Things/Everything on valtava markkina, jolla menestymisen pohjatyöt ovat vasta käynnissä ja Thinfilmin pohjatyöt alkavat olla loppusuoralla. Äärimmäisen mielenkiintoinen ja tutustumisen arvoinen yhtiö siis.

Yhtiön yrityspresentaatio sekä video (alla) kannattaa vilkaista saadakseen käsitystä Thinfilmin markkinoista ja tuotteista. Tässähän puhutaan Internet of Everythingistä, joka siis käsittää niin IoT:n kuin ihmiset, datan ja prosessitkin. Thinfilmin markkinoiden kannalta käytännössä IoE sisältää IoT:n lisäksi kuluttajatuotteiden lopunkin skaalan. Mielestäni IoE kuuluisikin olla monessa yhteydessä se tulevaisuuden hehkutettu megatrendi IoT:n sijasta, mutta käsitteet tuntuvat menevän monilla sekaisin ja IoT vain on vakiintunut tutumpana terminä tähän tarkoitukseen.

Internet of Thing vs Internet of Everything






Thin Film Electronics on perustettu vuonna 2005 ja kuluneen kymmenen vuoden aikana yhtiö on noussut maailman johtavaksi tulostettavan elektroniikan kehittäjäksi ja valmistajaksi. Positiivista tulosta Thinfilm ei vielä ole tehnyt, mutta rahoituspuoli on ollut kunnossa, viimeksi kolme päivää sitten yhtiö kertoi saaneensa 42 miljoonaa dollaria rahoitusta brittiläiseltä Woodford -sijoitusyhtiöltä. Onpa muuten Euroopan komissiokin tukenut kehitystyötä.

" Thinfilm is a leader in the development and commercialization of printed electronics and smart systems. The first to commercialize printed, rewritable memory, the Company is creating printed systems that include memory, sensing, display, and wireless communication, all at a cost substantially lower than those featuring traditional electronic technology. "

Yhtiön liikeidea on yksinkertaisuudessaan valmistaa massatuotettavia ja erittäin halpoja tulostettavia sähköisiä tunnisteita. Tähän asti puolijohdetunnisteet ovat olleet kalliita ja varsin passiivisia "sähköisiä viivakoodeja", jotka eivät ole kommunikoineet tai muuten omanneet interaktiivia toiminnallisuuksia. Tulostettavien tunnisteiden kanssa tulostettavat uudelleenkirjoitettavat muistit ovatkin niitä mullistavia tuotteita. Thinfilmin tuoteportfolio tarjoaa monenlaista ratkaisua monenlaiselle asiakkaalle mm. väärennösten torjunnan, tuotteiden jäljittämisen/seurannan, interaktiivisuuden, väärinkäytösten torjunnan ja käytettävyyden saralla. Onpa väläytelty tulostettavien tunnisteiden korvaavan vielä perinteiset viivakooditkin. Tämä rajoittamattomalta tuntuva mahdollisuuksien kirjo yhdistettynä alhaisiin kustannuksiin on se väylä IoE-markkinoiden miljardibisnekseen.


Thin Film Electronicsin tuoteperheen kirjoa


Viimeisimmät vuoden ovat olleet Thinfilmin lähtölaukausten aikaa, kun yhtiö on tehnyt ensimmäiset suuret diilit sekä yhteistyösopimukset. Ilman jatkuvasti kehittyvää ja tätä vauhtia varsin vakuuttavaksi muodostuvaa asiakaskuntaa uusille markkinoille tähtäävä yhtiö ei välttämättä puhuttelisi sijoittajaa, mutta kun asiakkaita alkaa tulla suurista brändinhaltijoista terveydenhuollon toimijoihin, aletaan saamaan konkreettisia todisteita tuotteiden potentiaalista. Teknologia-alalla menestyäkseen yhtiö luonnollisesti tarvitsee vahvan patenttisalkun, ja sellainen Thinfilmiltä löytyy. Yhtiön näkemys on, että he ovat tuotekehityksessä lähimpiä kilpailijoitaan vuoden-kaksi edellä, minkä sinänsä soisi edelleen kasvavan. Jossakin taidettiin jo puhua yhtiön monopoliasemasta, mutta tuolla vajaan parin vuoden etumatkalla en vielä itse puhuisi kuin vahvasta kilpailuedusta.

Vuosi 2016 tulee olemaan yhtiölle ja sijoittajille mielenkiintoista aikaa, kun yhteistyö Xeroxin kanssa alkaa kantamaan hedelmää ja tunnisteiden käytöstä kuluttajatuotteissa saadaan uusia kokemuksia (ainakin tunnisteiden vastaanotosta Diageon Johnnie Walker -pulloissa toivon tulevan juttua). Uusista asiakkaista ja tunnustuksista varmasti tullaan kuulemaan. Itse otan yhtiön tarkkaan seurantaan potentiaalisena pitkäaikaisena sijoituksena. Jos kilpailutilanne ei kehity nykyistä haastavammaksi, voi Thin Film Electronicsista muodostua valtavan markkinan yksinvaltias. Näihin näkymiin ja yhtiön numeropuoleen tutustuminen olisikin seuraavaksi to-do listalla. Tässä vaiheessa sitä vain alkaa toivoa, että lukiossa olisi vähän panostanut ruotsin opintoihin, kyseisellä kielellä kun vaikuttaa olevan kovaa keskustelua ja analyysia netti pullollaan.

Linkkien takana vielä yhtiön viimeisin vuosikatsaus sekä Q3 osavuosikatsaus. Perjantaina 26. päivä julkistetaan Q4 tulos, mutta mitään erityisen mullistavia uutisia tuskin vielä on odotettavissa. Kyllä se jännää siltikin on nähdä mitä raportoivat!

6 kommenttia:

  1. Hei! En ole paljoa ehtinyt perhetymään yhtiöön, mutta osaatko sanoa mitä nämä pari vuotta perässä olevat kilpailijat olisivat? Olisi kiva oikeasti tutkia asiaa, eiä vain luottaa yrityksen sanaan. Ainahan kaikki yritykset ovat market leadereitä omalla alallaan, kunhan alasta tehdään tarpeeksi niche. Kiitos muutenkin sopivasta esittelypakkauksesta! Lisäsin sinut blogilistaani ja hienoa löytää toinenkin bloggaava FPC-omistaja. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei! Itsellenikin nuo kilpailijat ovat vielä hämärän peitossa, kun ei tätä pintaraapaisua syvemmälle vielä ole tullut tutustuttua Thinfilmiinkään. Pikaiseen Googlailemalla löysin kuitenkin tällaisia tulostettavan elektroniikkan alan toimijoita.

      VTT (yllätyksekseni oli suomalainen yhtiö, josta en itse ole kuullutkaan)
      http://www.vttresearch.com/services/smart-industry/printed-and-hybrid-manufacturing-services/printed-electronics

      Lopec
      http://www.lopec.com/

      Polyera, jonka focus oikeastaan on flexible electronicsissa
      http://www.polyera.com/

      Lopec vaikuttaisi olevan se lähin haastaja, pitää tutustua siihenkin kun on aikaa.


      Mitä FPC:hen tulee, niin olen jopa hieman yllättynyt miten vähän bloggarit ovat siihen kiinnittäneet huomiota. Omaa kuitenkin varsin huomattavaa arvonnousupotentiaalia nykykurssillakin.

      Kiitos blogrollipaikasta, sinun blogisi taitaa jo omastani löytyäkin!

      Poista
  2. Hei, Mielenkiintoinen kirjoitus ja yhtiö. Tässä muutamia omia mieleen nousevia pohdintoja: Mitkä ovat suurimmat kilpailijat tällä hetkellä? Arvoa lienee myös vielä hankala määritellä, kun tulosta ei ole vielä tehty. Minkä asioiden perusteella sinä lähtisit arvioimaan yhtiön todellista arvoa? Onko missään koontia tämän yhtiön saamista patenteista, jos sellaisia on?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moro!

      Vastasinkin juuri tuohon yläpuolelle kilpailijoista. Numeroihin en vielä ole perehtynyt, tämä vilkaisu on suurinpiirtein kaikki mitä yhtiöstä toistaiseksi osaan kertoa. Sen varmaan tietää sanoa että arvonmääritys on haastavaa kun markkinoita vasta luodaan.

      Patenteista en ole vielä enempää tietoa poiminut, kuin mitä yhtiö kertoo sivullaan tuotteista (http://thinfilm.no/technology-printed-electronics/). Täytyy sanoa, että jos jostakin koontia patenteista löytyy, niin todennäköisesti tarvitsisin jonkun muun teknologiasta ymmärtävän henkilön mielipiteet niistä, että ymmärtäisin niiden merkitystä.

      Poista
  3. Jos haluatte paljon lisätietoa, nordnetin shareville palstalla on kaivettu paljon ulkomaalaisten keskusteluista suomeksi käännettynä

    VastaaPoista
  4. Thinistä on käynnissä pitkähkö keskustelu suomeksi Sharevillessä yhtiön omalla kurssit-sivulla alkaen 9-2-2016: "Onko tämä muiden mielestä..." Siellä on myös lähdeviitteitä, esim.
    Alex in Oslo:
    http://seekingalpha.com/article/353906-thin-film-electronics-printed-electronics-iot-company-goin...
    Siinä on parhaita analyysejä, historiaa ym. Patentteja on 280, ne takaavat pitkäksi aikaa monopolin. Thin oli ensimmäinen painettavan muistin kehittäjä.
    Koska thin on rinnakkaislistattu USA:han (ADR Code TFECY) yhtiötä seurataan jatkuvasti: ADR research:
    EDISON Investment Research Limited.
    Terv. nm Mave

    VastaaPoista