torstai 4. helmikuuta 2016

Ajatuksia kasvuyhtiö Fortumista

Helmikuuta on kulunut vasta kolme päivää ja suomalaisten piensijoittajien olo on kuin pahoinpitelyn jäljiltä. Maanantaina suomalaisten suosikkiosake Nokian kurssi tipahti yli kymmenen prosenttia kun Samsungin maksamista korvauksista tiedotettiin. En ymmärrä vieläkään markkinareaktiota, Samsung joutuu maksamaan Nokian patenteista hieman vähemmän kuin analyytikot ennustivat, mutta Nokian markkina-arvosta suli yli 3 miljardia euroa. Asiasta oli kyllä tiedotettu epäselvästi, mikä saattoi johtaa vääriin reaktioihin, mutta mahdollisten väärinymmärrysten oikaisujenkaan myötä kurssi ei normalisoitunut. Päinvastoin se on jatkanut laskuaan seuraavat päivät.

Keskiviikkona puolestaan suomalaisen piensijoittajan kakkossuosikki Fortum pudotti pommin, ehdottamalla osingoksi 1,10 euroa osakkeelta, kun viime vuonna maksettiin 1,30€ (mistä 0,20€ lisäosinkoa) lappua kohden. Osinkoon oli ladattu paljon odotuksia, joten osinkoehdotus oli suuri pettymys sijoittajille (itse olen sitä mieltä, ettei kassaa pidäkään jakaa osinkoina, suurempi pelko oli että osakkeesta irtoaisi liian suuri osinko). Fortumin viimeinen neljännes oli toki muutenkin surkea, mutta se oli odotettavissa mm. ennestään tiedotettujen Ruotsin ydinvoimaloiden alaskirjausten sekä surkean sähkön hinnan takia. Myös uusi strategia lienee aiheuttanut väristyksiä. Keskiviikon aikana Fortumin kurssi laski hetkellisesti alle kahdentoista euron ja oli päivän päätteeksi 12,01€. Laskua 13,22 prosenttia!

Ostin kuukausi sitten Fortumia hyvin vähässä ymmärryksessä (ja kiireellä päästä mukaan tammikuuilmiön nosteeseen) hintaan 13,60€. Ostoon päädyin merkittävimmässä määrin ulkoisten tekijöiden ansiosta, lähes jokainen analyytikko, osakestrategi ja sijoitusguru on ehtinyt hehkuttaa Fortumia. Ajatus oli, että jos Seligsonin Anders Oldenburg (jonka Phoebus-rahaston suurin sijoitus on tällä hetkellä Fortum), Jukka Oksaharju ja Seppo Saario pitävät Fortumia hyvänä sijoituksena, niin mikäpä minä olen vastaan väittämään. Nyt olen n. 12% tappiolla Fortum-omistukseni kanssa, mutta olen myös tähän mennessä tutustunut yhtiöön.



Mikä tässä nyt sitten meni niin pahasti pieleen?


Ei välttämättä mikään. Heikentynyt tulos ei ainakaan minua yllättänyt, sähkön hintataso on ollut tapetilla eikä alaskirjaukistakaan vasta tänään ilmoitettu. Russia-segmentin tulos olisi voinut olla huonompikin, paikallisessa valuutassa se oli oikein mainio ja lupaa hyvää jatkoa. Fortumin viime vuoden tuloksesta jo neljäsosa tulikin Venäjältä. Kun vertailukelpoinen tulos oli 0,71€/osake ja päivän hinta 12,00€, Fortumin P/E -luvuksi muodostuu 16,9 missä on yhä laskuvaraa. Markkinat ovat hinnoitelleet osaketta varsin hyvin, edellisen päivän kurssilla P/E olisi kahdenkymmenen luokkaa.

Arvoyhtiönä Fortum olisi mielestäni kallis, mutta nyky-Fortum onkin kasvuyhtiö. Sillä on niin sanoakseni aivan homona rahaa, 8,2 miljardia euroa likvidejä varoja sekä 2,2 miljardia nostamattomia valmiusluottoja. Pohjolan Sanomat suhteuttivat tilannetta osuvasti: Fortum voisi varoillaan ostaa Keskon ja Stora Enson pörssistä. Kassa onkin ehdottomasti se syy, miksi niin analyytikot kuin minäkin Fortumiin uskotaan. Siksi sitä ei myöskään pidä jakaa osinkoina pois.

Jos tuo 8 miljardia euroa saataisiin investoitua onnistuneesti ja investoinneilla saavutettaisiin 10% vuosituotto (Fortumin ohjeistuksessa oman pääoman tuotto 10%, täytyy tosin sanoa etten ole ihan varma voiko näitä tällä tavalla rinnastaa), yhtiön liikevoitto kaksinkertaistuisi. Skenaario on teoreettinen, mutta kuvastaa yhtiön potentiaalia. Ihan vain sähkön hinnan nousukin kasvattaisi huomattavasti tuloja, mutta hintojen kehitystä on mahdoton ennustaa. Pitkällä aikavälillä kuitenkin uskon päästöttömän sähkön olevan vielä arvossaan. Sähkön myynti muuten kasvoi Pohjoismaissa vuodessa 48,6 terawattitunnista 50,5 terawattituntiin.

Fortumin uudesta strategiasta silmään pisti erityisesti maininta toiminnan laajentamisesta Aasiaan. Intian aurinkovoimaanhan Fortum on jo tehnyt investointeja ja tästä tehdään nyt osa strategiaa. Huolenaine on, kuinka verraten pieni pohjoinen sähköyhtiö pärjää Aasian markkinoilla. Perinteisesti tällaiset hankkeet (TeliaSonera, Sanoma) ovat tavanneet epäonnistua. Keski-Eurooppaan laajeneminen on luonnollista, kun Pohjoismaiden päästöttömän energian investointimahdollisuudet ovat vähissä ja Venäjä-riski on jo tuntuva.

Vihreään energiantuotantoon investoiminen, sekä sen kehittäminen nähdäkseni luovat Fortumille edellytykset pärjätä markkinoilla, ja nimenomaan päästöttömällä "seuraavan sukupolven" energialla yhtiö brändääkin itseään. Suuret investoinnit ja innovaatiot vain ovat vielä tekemättä, eikä strategian toteuttaminen tule tapahtumaan hetkessä. Pitkällä tähtäimellä saasteeton sähköntuotanto on hyvin todennäköisesti kannattavaa, ja voipa tilanne lyhyemmälläkin aikajänteellä kehittyä lähinnä poliittisten päätösten ohjaamana. Oma arvaukseni kuitenkin on että "uusi" Fortum alkaa päästä uuteen toimintaansa kiinni vasta vuosien kuluttua, voi mennä jopa ensi vuosikymmenen kynnykselle.

Uskoisin yhtiön osakkeen arvostuksen pysyvän matalalla ainakin tämän vuoden, ellei investointi- tai sähkömarkkinarintamalta saada erityisen positiivisia uutisia. Hieman harkitsen osakkeesta luopumistakin, minkä voisin tehdä jos kurssi tästä nousee lähemmäs 14 euroa, mikä ei tämän hetken valossa olisi perusteltu kurssi. Sitten jos Aasian ristiretki alkaa osoittautua kannattavaksi (tai siitä luovutaan), voisin paremmin mielin jälleen hypätä mukaan. Todennäköisemmin kuitenkin arvostus pysyy nykytasossa ja tulen holdaamaan osaketta, vaikka lyhyen aikavälin näkymät ovatkin kurssin kannalta vaatimattomat. Markkinoiden ajoittamiseen kun en edelleenkään usko, toisinkuin yhtiöön, niin pyrin välttämään pelaamista.

1 kommentti:

  1. Seppo on hemmetinmoinen mies alallaan mutta maassa on jo ikämiehiä,kauan hänen taitojaaan nähnyt

    VastaaPoista