tiistai 19. tammikuuta 2016

Precise Biometrics AB

Tietoturva on nähdäkseni yksi vallitsevia teknologia-alan megatrendejä ja alan yhtiöt kiinnostavat sijoittajia. Kotipörssimme yhtiöistä SSH ja F-Secure ovat ymmärtääkseni ainoat alan toimijat, joista erityisesti F-Secure kiinnostaa itseäni. Tietoturvaohjelmistot ovat kuitenkin vain osa tietoturvaa kokonaisuutena ja kyseinen osa-alue alkaa olla haastava kenttä vahvallekin yritykselle.

Tietoturvan osa-alueet (lähde http://www.tietojesiturvaksi.fi/tietoturvasuunnitelma/tietoturvan-osa-alueet)

Uskon että jokainen pörssiä seuraava on havainnut ruotsalaisen Fingerprint Cardsin hurjan kehityksen ja vaihdon (vaihdetuinpia osakkeita pohjoismaiden pörssissä). Yhtiö valmistaa sormenjälkisensoreita älylaitteisiin ja on kovassa nosteessa. Tämäkin ala alkaa olla kilpailtu ja yhtiön menestys voi taittua nopeastikin, FPC:n kurssi on ainakin lasketellut jo jonkin aikaa huipuistaan mutta siihen vaikuttanee muita markkinailmiöitä kuin itse yhtiön menestys ja tulevaisuudenkuvat.

Samalla alalla toimii yhtälailla ruotsalainen Precise Biometrics, jonka liiketoiminta koostuu hyvin pitkälti sormenjälkisensoreissa käytetyistä ohjelmistoista (joita se toimittaa useille sensorivalmistajille). Tällä osa-alueella on pienempi riski menettää markkinaosuudet hetkessä kilpailijalle, algoritmien kehittäminen on kallista työtä eikä aivan suoria kilpailijoita taida ollakaan. Yhtiö valmistaa myös omia sensoreita kolmansien osapuolien (mm. Applen) laitteisiin liitettäväksi mutta tämä alue on merkitykseltään vähäisempi. PB:hen on ollut tarkoitus tutustua jo jonkin aikaa, mutta vasta nyt sain aikaiseksi avata vuosikatsauksen ja viimeisimmät neljännesvuosikatsaukset. Yllätyin kuinka kovaa vauhtia Precise Biometricsin liiketoiminta on kehittynyt.

Kirjoittelin nuo katsaukset Wordilla suomeksi, tykkään sisäistää asioita tällä tavalla. Tekstin lukeminen ja sen uusiksikirjoittaminen omin sanoin auttaa ajattelemaan paljon syvällisemmin, kuin jos teksin vain lukisi. Ajattelin jakaa tuon käännökseni täällä, mutta copy-pasteaminen rikkoo tekstin. Jaan sen sitten kuvina:


Vähän kömpelö ratkaisu, toivottavasti toimii myös mobiilissa tarkasteltuna. Näköjään joitakin lukuja jäi uupumaan, mutta niillä ei yhtiön tarkastelun kannalta ole juuri muuta merkitystä kuin näyttää, ettei tulosta vielä ole syntynyt. Kuten osavuosikatsauksista poimituista huomioista näkyy, rojaltimaksuja on vasta tänä vuonna alkanut kilisemään kassaan, ja juuri niistä yhtiön tulevaisuus uskoakseni onkin kiinni.

Numeroiden pyörittely ei ole parasta osaamisaluettani, mutta yritän oppia sitä. Tunnusluvuista osaan käyttää lähinnä P/Etä (yhtiön arvostustaso suhteessa tulokseen) ja P/Btä (yhtiön arvostustaso suhteessa omaan pääomaan). Enkä muuten ole varma oikeista käännöksistäkään tunnuslukujen suhteen, tulkinta täysin omalla vastuulla! Kuitenkin, jos tutkin osaketta ostomielessä, haluan ainakin selvittää P/En ja Precise Biometricsin tapauksessa forward P/En.

Kokeilin siis tehdä arvion forward P/Estä vuoden 2016 luvuille. Precise Biometrics raportoi jatkuvasti, kuinka uusia laitteita on ottanut käyttöön sen ohjelmistoa käyttävän sormenjälkitunnistimen, eikä vauhti taida hidastua. Laskelmaa varten päädyin sellaiseen varovaiseen mutuarvioon, että fingerprint technology liiketoiminta-alueella rojalteja tulisi Q4/16 kolminkertainen määrä Q3/15 määrään verrattuna. Ennen 2015 kolmatta kvartaalia 12 älylaitetta käytti PB:n softalla varustettua Fingerprint Cardsin sensoria, ja liiketoiminta-alueen liikevaihto oli kyseisellä kvartaalilla 13,4 miljoonaa (oletetaan että suurin osa vaihdosta on rojalteja).

Q3/15 28 uutta laitetta käytti sensoreita ja uskon määrän jopa kaksinkertaistuvan kvartaaleittain, jolloin rojaltien kolminkertaistuminen voi olla hyvin alimitoitettu arvio (rojalteja ei ole edes tullut vielä kuin Fingerprint Cardsin sensoreista!). Oletetaan vielä että fingerprint technology -alueen myynnin kasvu ei kasvata kuluja (koska ohjelmisto), eli kasvava tulos valuisi kassaan sellaisenaan ennen veroja. Liikevaihto olisi 40MSEK neljännellä kvartaalilla ja tulos 30MSEK, aiempien kvartaalien luvut kasvavat tasaisesti.

Yhtiön markkina-arvo 18.1. kurssilla on n. 1,6 miljardia kruunua. Tällaisen kasvuyrityksen normaliksi P/Eksi voi laskea jopa 50, eikä sitä välttämättä pidetä yliarvostettuna, mutta silloin kannattaa jo tarkastaa odotukset. Päädyin excelillä forward P/E-lukuun 20, jos 2016 fingerprint technology -alueen liikevaihto kolminkertaistuu ja kulut eivät kasva, Vaikuttaa yhtäkkiä halvalta, ja hieman epäilen että laskelma olisi mennyt ihan oikein. Toisaalta tein laskelman hyvin maltillisella arviolla liikevaihdon kasvusta, huomioimatta että yhtiö yrittää vielä vähentää kulujaan ja muutkin liiketoiminta-alueet kasvattavat tuottoaan...

Tämä kun on ensimmäinen kunnon analyysini pörssiyhtiöstä, voi paljon asioita olla pielessä. Itse asiassa tein laskelman ensin siten, että liikevaihto kymmenkertaistuisi tai viisinkertaistuisi, mutta ne tulokset olivat niin epäuskottavia että päädyin kertoimeen kolme. Pilkku- tai kaavavirheitäkään en löytänyt. Nyt olisinkin erityisen kiinnostunut kuulemaan jonkun laskelmani lukeneen ja ymmärtäneen(huh) ajatuksia, miltä nuo luvut näyttävät! Näkemyksiä yhtiöstä muutenkin saa jakaa :)


Lisäys 22.1. 
Päädyin myöhemmin ostamaan 900 Precise Biometricsin osaketta hintaan 5,00 SEK. Ehdottomasti mielenkiintoisin sijoitukseni seurattavaksi tällä hetkellä, viimeisen osarin tulosta odotan jopa malttamattomana!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti