perjantai 5. helmikuuta 2016

Päivän poiminta: Fingerprint Cards AB

Edellisessä kuukausikatsauksessa ehdin todeta, etten tee enempää suoria osakeostoja lähiaikoina. No pidin siitä kiinni muutaman päivän, kun tänään Fingerprint Cardsin hinta rikkoi 400 kruunun rajan. Siis putosi siitä läpi, vaikka eilen julkaistu Q4 tulos (2015 raportti) ylitti odotukset ja seuraavan vuoden ohjeistusta korotettiin. Ostin viimeisillä korvamerkitsemättömillä varoillani (loput menee kuukausittaisiin rahastomerkintöihin) osaketta. En kertakaikkiaan ymmärrä markkinoiden käytöstä, joko en oivalla jotakin tekijöitä kurssien takana tai markkinailmiöt vain painavat kursseja. Se on joko minä tai markkinat, joka reagoi tilanteeseen väärin.



Sormenjälkitunnistuksen olen jo todennut olevan voimakkaasti kasvava ala ja sen kehityksen kyytiin olen jo hypännyt Precise Biometricsin muodossa. PB toimittaa Fingerprint Cardsille algoritmit sormenjälkitunnistimiin, joten tuore sijoitukseni tuo hieman päällekkäisyyttä salkkuuni. Tästä syystä oston pienuus on hyvä asia, näiden yhtiöiden yhteenlaskettu osuus salkussani on nyt noin 15 prosenttia. Fingerprint Cardsia pidän hieman riskisempänä sijoituksena, ja pelaan sillä enemmänkin kurssia, kuin PB:n tapauksessa yhtiötä. Tämä siksi, että FPC voi menettää nopeasti kehittyvällä alalla kilpailuetunsa nopeasti, kun Precisen huomattavaa kehitystyötä vaativa päätuote (algoritmi) on suojattu patentein eikä kilpailijoita ole läheskään niin paljoa kuin FPC:llä. Asetelma voi toki muuttuakin, FPC:n uskotaan kehittelevän omaa algoritmiaan minkä onnistuminen olisi kova isku Preciselle. Tietyllä tavalla tuore hankintani siis suojaa aiempaa sijoitustani PB:hen.

Fingerprint Cardsista on kirjoitettu paljon mainiota analyysia, enkä turhaan yritä alkaa nokittamaan. Yhtiötä on käsitellyt ainakin AMK-opiskelija jonka linkkaama analyysi on vertaansa vailla, ja on pitkälti ostopäätökseni taustalla. Tuosta pääpointteina haluan nostaa tällä hetkellä vallitsevan FPC:n sensorien selvän paremmuuden kilpailijoihin verrattuna, kilpailevan Synapticsin asiakkaiden (HTC, Lenovo) siirtymiset FPC:n asiakkaiksi ja merkittävän markkinaosuuden. Nämä riittävät mielestäni takaamaan ainakin kuluvan vuoden menestyksen vaikka ala kehittyisi ja muuttuisikin miten nopeasti. Ohjeistetussa liikevaihdossa voi olla myös paljon nousuvaraa ja liikevoittoprosentinkin uskotaan paranevan.

Kuvassa Excelillä pyörittelemiäni lukuja. Taulukossa seuraavat olemmat

  • Operating margin (=EBIT%) pysyy Q4/15 tasolla
  • Profit margin = Operating margin * 0,78, kerroin poimittu yllä linkatusta analyysista





Ensi vuodelle ohjeistetulla liikevaihdolla ja tämänhetkisellä voittomarginaalilla 2016 P/E olisi kympin luokkaa. Jos tulosta tulisi Q4/15 tahtiin koko vuoden, P/E olisi sittenkin vain reilu 15. Vaikka kuinka osakkeeseen hinnoittelisi riskejä, sitä ei voi kalliiksi väittää. Jos odotukset toteutuvat ja näkymät pysyvät hyvinä, voidaan FPC noteerata vuoden lopussa yli tuhannessa kruunussa. Tietty kuluvan vuoden kehitys voi olla vielä hurjempaakin, liikevaihto voi hyvin ylittää (taas) ohjeistuksen ja voittomarginaalit parantua.

Ostin siis kuusi osaketta hintaan 393,20 SEK, yhteensä n. 250€. Jo eilen tulosjulkistuksen jälkeen harkitsin ostaa tätä, kun kurssi pysyi kovista lukemista huolimatta alamaissa. Hyvä että pohdin tuota vielä yön yli, sillä tänään osakkeita irtosi vielä 10% halvemmalla. Kurssi vaikuttaa kärsivän hurjista vaihteluista ja voipa se aivan hyvin vielä tippua 300 SEK pintaankin, mihin olen henkisesti varautunut. Katsotaan miten käy!

1 kommentti: