maanantai 22. helmikuuta 2016

Vilkaisu: Thin Film Electronics ASA

Norjan pörssissä listattu Thin Film Electronics on viime aikoina alkanut hyppimään silmilleni netin sijoitusaiheisilla palstoilla ja syötteissä. Firmasta ei vain vielä juurikaan löydy tietoa ensimmäisellä kotimaisella eikä niin englanniksikaan. Läntisten naapureidemme kielillä asiaa olisi enemmänkin mutta nuo kielet taittuu allekirjoittaneella huonommin kuin konstaapeli Kiimalaisen Volvo.




Haistan kuitenkin Thin Filmin tuotteissa, tulostettavissa sähköisissä tunnisteissa ja muisteissa, todellakin suurta potentiaalia. Internet of Things/Everything on valtava markkina, jolla menestymisen pohjatyöt ovat vasta käynnissä ja Thinfilmin pohjatyöt alkavat olla loppusuoralla. Äärimmäisen mielenkiintoinen ja tutustumisen arvoinen yhtiö siis.

Yhtiön yrityspresentaatio sekä video (alla) kannattaa vilkaista saadakseen käsitystä Thinfilmin markkinoista ja tuotteista. Tässähän puhutaan Internet of Everythingistä, joka siis käsittää niin IoT:n kuin ihmiset, datan ja prosessitkin. Thinfilmin markkinoiden kannalta käytännössä IoE sisältää IoT:n lisäksi kuluttajatuotteiden lopunkin skaalan. Mielestäni IoE kuuluisikin olla monessa yhteydessä se tulevaisuuden hehkutettu megatrendi IoT:n sijasta, mutta käsitteet tuntuvat menevän monilla sekaisin ja IoT vain on vakiintunut tutumpana terminä tähän tarkoitukseen.

Internet of Thing vs Internet of Everything






Thin Film Electronics on perustettu vuonna 2005 ja kuluneen kymmenen vuoden aikana yhtiö on noussut maailman johtavaksi tulostettavan elektroniikan kehittäjäksi ja valmistajaksi. Positiivista tulosta Thinfilm ei vielä ole tehnyt, mutta rahoituspuoli on ollut kunnossa, viimeksi kolme päivää sitten yhtiö kertoi saaneensa 42 miljoonaa dollaria rahoitusta brittiläiseltä Woodford -sijoitusyhtiöltä. Onpa muuten Euroopan komissiokin tukenut kehitystyötä.

" Thinfilm is a leader in the development and commercialization of printed electronics and smart systems. The first to commercialize printed, rewritable memory, the Company is creating printed systems that include memory, sensing, display, and wireless communication, all at a cost substantially lower than those featuring traditional electronic technology. "

Yhtiön liikeidea on yksinkertaisuudessaan valmistaa massatuotettavia ja erittäin halpoja tulostettavia sähköisiä tunnisteita. Tähän asti puolijohdetunnisteet ovat olleet kalliita ja varsin passiivisia "sähköisiä viivakoodeja", jotka eivät ole kommunikoineet tai muuten omanneet interaktiivia toiminnallisuuksia. Tulostettavien tunnisteiden kanssa tulostettavat uudelleenkirjoitettavat muistit ovatkin niitä mullistavia tuotteita. Thinfilmin tuoteportfolio tarjoaa monenlaista ratkaisua monenlaiselle asiakkaalle mm. väärennösten torjunnan, tuotteiden jäljittämisen/seurannan, interaktiivisuuden, väärinkäytösten torjunnan ja käytettävyyden saralla. Onpa väläytelty tulostettavien tunnisteiden korvaavan vielä perinteiset viivakooditkin. Tämä rajoittamattomalta tuntuva mahdollisuuksien kirjo yhdistettynä alhaisiin kustannuksiin on se väylä IoE-markkinoiden miljardibisnekseen.


Thin Film Electronicsin tuoteperheen kirjoa


Viimeisimmät vuoden ovat olleet Thinfilmin lähtölaukausten aikaa, kun yhtiö on tehnyt ensimmäiset suuret diilit sekä yhteistyösopimukset. Ilman jatkuvasti kehittyvää ja tätä vauhtia varsin vakuuttavaksi muodostuvaa asiakaskuntaa uusille markkinoille tähtäävä yhtiö ei välttämättä puhuttelisi sijoittajaa, mutta kun asiakkaita alkaa tulla suurista brändinhaltijoista terveydenhuollon toimijoihin, aletaan saamaan konkreettisia todisteita tuotteiden potentiaalista. Teknologia-alalla menestyäkseen yhtiö luonnollisesti tarvitsee vahvan patenttisalkun, ja sellainen Thinfilmiltä löytyy. Yhtiön näkemys on, että he ovat tuotekehityksessä lähimpiä kilpailijoitaan vuoden-kaksi edellä, minkä sinänsä soisi edelleen kasvavan. Jossakin taidettiin jo puhua yhtiön monopoliasemasta, mutta tuolla vajaan parin vuoden etumatkalla en vielä itse puhuisi kuin vahvasta kilpailuedusta.

Vuosi 2016 tulee olemaan yhtiölle ja sijoittajille mielenkiintoista aikaa, kun yhteistyö Xeroxin kanssa alkaa kantamaan hedelmää ja tunnisteiden käytöstä kuluttajatuotteissa saadaan uusia kokemuksia (ainakin tunnisteiden vastaanotosta Diageon Johnnie Walker -pulloissa toivon tulevan juttua). Uusista asiakkaista ja tunnustuksista varmasti tullaan kuulemaan. Itse otan yhtiön tarkkaan seurantaan potentiaalisena pitkäaikaisena sijoituksena. Jos kilpailutilanne ei kehity nykyistä haastavammaksi, voi Thin Film Electronicsista muodostua valtavan markkinan yksinvaltias. Näihin näkymiin ja yhtiön numeropuoleen tutustuminen olisikin seuraavaksi to-do listalla. Tässä vaiheessa sitä vain alkaa toivoa, että lukiossa olisi vähän panostanut ruotsin opintoihin, kyseisellä kielellä kun vaikuttaa olevan kovaa keskustelua ja analyysia netti pullollaan.

Linkkien takana vielä yhtiön viimeisin vuosikatsaus sekä Q3 osavuosikatsaus. Perjantaina 26. päivä julkistetaan Q4 tulos, mutta mitään erityisen mullistavia uutisia tuskin vielä on odotettavissa. Kyllä se jännää siltikin on nähdä mitä raportoivat!

keskiviikko 17. helmikuuta 2016

Kiinteistöjä salkkuun - Technopolis

Ostin tänään 140 Techopoliksen osaketta hintaan 3,49€



Nordeasta realisoiduille euroille oli oitis kohde tiedossa. Riskiä sisältävien kasvuyhtiöiden ylipainoa tarvitsi tasoittaa vakaammalla liiketoiminnalla ja kiinteistöfirma Technopolis sopi mainiosti aukkoa täyttämään, etenkin kun sitä sai halvalla.

Technopolis on ollut kiikarissani jo viime vuodesta, suhteellisen vakaa ja ennustettavissa oleva liiketoiminta kiinteistöalalla on turbulenteilla markkinoilla rauhoittavaa omistettavaa. Yhtiö on kovin aliarvostettu suhteessa taseen omaan pääomaan, moni tykkää ilmaista asian niin että yhtiötä saa 20-25% substanssialennuksella. Alavireistä kurssia on perusteltu lähinnä heikkenevillä toimitilojen vuokramarkkinoilla, mutta Technopoliksen vuokrausasteessa ilmiötä ei ole ainakaan vielä näkynyt. Kiinteistöjen käypien arvojen liikehdintää vuokramarkkinat kyllä selittävät, mutta vuonna 2015 arvojen muutos oli heilunnasta huolimatta lähinnä olematon.


Aloitteleva sijoittaja on kirjoittanut mainion blogikirjoituksen Technopoliksesta. Teksti on vielä niin tuoretta että siitä saa hyvän kuvan yhtiön tilasta, vaikka viimeisintä tulostietoa siinä ei olekaan mukana. Viime vuoden tuloksesta mainitsemisen arvoista lienee korkeana pysynyt vuokrausaste (94,6%), operatiivisen tuloksen heikkeneminen 1,7 prosentilla (taustalla tosin "vain" jvk liikkeellelasku ja valuuttakurssit) sekä palveluliiketoiminnan osuuden kasvu. Asiakastyytyväisyys on noussut korkealle tasolle, minkä oletan tarkoittavan että Technopolis tekee asioita oikein ja pärjää varmasti jatkossakin markkinoillaan.

Technopoliksen lähitulevaisuuden näkymät eivät sisällä rajua kasvua tai muutenkaan suuria odotuksia. Kuluvan viisivuotiskauden oman pääoman tuottotavoite on vähintään 5,5% vuodessa ja liikevaihdon sekä käyttökatteen vuosikasvun tavoite 10%. Suht maltillisia lukuja verrattuna muiden alojen pörssiyhtiöihin. Technopolikseen sijoittamisen miellänkin asunto-/REIT-sijoittamisen "seuraavaksi" tasoksi, teoriassa osakkeen voisi katsoa tarjoavan omaisuusluokkien välistä hajautusta kiinteistöihin. Palveluiden tarjoaminen osana liiketoimintaa kuitenkin tekee Technopoliksesta astetta korkeamman tuotto-odotuksen ja toisaalta korkeamman riskin omistuksen.

Erityismaininnan yhtiö ansaitsee hyvin hoidetuista sijoittajasuhteista (aktiivinen läsnäolo Kauppalehden keskustelupalstalla) ja omien osakkeiden ostoista. Omien osakkeiden ostoille yleisesti toivotaan jatkoa, kun osake yhä noteerataan niin halvalla. Ostamalla omia osakkeita 0,8 P/B-luvulla Technopolis käytännössä ostaisi omia kiinteistöjään 20% alennuksella, mikä olisi käytännössä pelkkää voittoa omistajille. Edelliset yhdistettynä liki 4,9% osinkotuottoon (0,17€ osinkoehdotuksella ja 3,49 kurssilla) lupaavat miellyttävää omistajuutta, joiden perusteella uskon Technopoliksen olevan potentiaalinen ikiholdattava osake salkussani.

tiistai 16. helmikuuta 2016

Myynti Nordea

Ensimmäinen suora osakeostoni pörssissä oli 66 lapun erä Nordeaa ennen Q3/15 tulosjulkistusta, osake noteerattiin silloin 10,50 eurossa ja siitä onkin tultu hyvää tahtia alaspäin. Oston taustalla oli usko Nallen kipparintaitoihin ja Nordean digitalisoitumispyrkimyksiin, sekä toki analyytikoiden suositukset. Osake oli jo silloin kovin "halpa" ainakin yleisen mielipiteen mukaan.

Minulla on nyt kuitenkin mennyt pupu pöksyyn ja laput myyntiin 8,75 kurssissa. Pankkisektorin tulevaisuus on hämärä ja ne vähät pilkahdukset sumusta ovat salamoita (ts. ei hyvältä näytä). Nordealla on hyvät edellytykset selvitä suurestakin finanssimyllerryksestä jos sellainen Eurooppaan saadaan, mutta silloin tämäkin osake noteerataan reilusti alle 8 eurossa. Tämän lisäksi vallitseva korkotaso ja sen kehitys eivät innosta omistamaan laadukastakaan pankkia. Positiivisia näkymiä ei tunnu olevan lainkaan. 

Vajaan neljän kuukauden Nordea-omistukseni jäi noin 117 euroa ja 16,7 prosenttia tappiolle plus kaupankäyntikulut. Myynti oli harkittu, aloin pohtimaan sitä jo kuukausi sitten tilinpäätösen julkaisun aikaan, mutta vasta tänään päädyin painamaan myyntipainiketta. Tähän mennessä Euroopan finanssisektorin tilasta on tullut niin paljon negatiivista tietoa, että olin varma myynnistä. Olen myös ymmärtänyt, etten lopulta ymmärrä pankin liiketoiminnasta ja sen toimintaympäristöstä paljoakaan, mikä edelleen laski kynnystä olla myymättä.

Nordea on edelleen laadukas pankkiyhtiö, alkuperäiset tekijät ostopäätökseni taustalla pätevät yhä, enkä epäile ettenkö sen omistajaksi vielä joskus palaisikin. Se tosin edellyttää joko erittäin halpaa hintaa, korkotason normalisoitumista tai Euroopan pankkimyllerryksen laantumista. Mielellään ainakin kahta näistä.

perjantai 5. helmikuuta 2016

Päivän poiminta: Fingerprint Cards AB

Edellisessä kuukausikatsauksessa ehdin todeta, etten tee enempää suoria osakeostoja lähiaikoina. No pidin siitä kiinni muutaman päivän, kun tänään Fingerprint Cardsin hinta rikkoi 400 kruunun rajan. Siis putosi siitä läpi, vaikka eilen julkaistu Q4 tulos (2015 raportti) ylitti odotukset ja seuraavan vuoden ohjeistusta korotettiin. Ostin viimeisillä korvamerkitsemättömillä varoillani (loput menee kuukausittaisiin rahastomerkintöihin) osaketta. En kertakaikkiaan ymmärrä markkinoiden käytöstä, joko en oivalla jotakin tekijöitä kurssien takana tai markkinailmiöt vain painavat kursseja. Se on joko minä tai markkinat, joka reagoi tilanteeseen väärin.



Sormenjälkitunnistuksen olen jo todennut olevan voimakkaasti kasvava ala ja sen kehityksen kyytiin olen jo hypännyt Precise Biometricsin muodossa. PB toimittaa Fingerprint Cardsille algoritmit sormenjälkitunnistimiin, joten tuore sijoitukseni tuo hieman päällekkäisyyttä salkkuuni. Tästä syystä oston pienuus on hyvä asia, näiden yhtiöiden yhteenlaskettu osuus salkussani on nyt noin 15 prosenttia. Fingerprint Cardsia pidän hieman riskisempänä sijoituksena, ja pelaan sillä enemmänkin kurssia, kuin PB:n tapauksessa yhtiötä. Tämä siksi, että FPC voi menettää nopeasti kehittyvällä alalla kilpailuetunsa nopeasti, kun Precisen huomattavaa kehitystyötä vaativa päätuote (algoritmi) on suojattu patentein eikä kilpailijoita ole läheskään niin paljoa kuin FPC:llä. Asetelma voi toki muuttuakin, FPC:n uskotaan kehittelevän omaa algoritmiaan minkä onnistuminen olisi kova isku Preciselle. Tietyllä tavalla tuore hankintani siis suojaa aiempaa sijoitustani PB:hen.

Fingerprint Cardsista on kirjoitettu paljon mainiota analyysia, enkä turhaan yritä alkaa nokittamaan. Yhtiötä on käsitellyt ainakin AMK-opiskelija jonka linkkaama analyysi on vertaansa vailla, ja on pitkälti ostopäätökseni taustalla. Tuosta pääpointteina haluan nostaa tällä hetkellä vallitsevan FPC:n sensorien selvän paremmuuden kilpailijoihin verrattuna, kilpailevan Synapticsin asiakkaiden (HTC, Lenovo) siirtymiset FPC:n asiakkaiksi ja merkittävän markkinaosuuden. Nämä riittävät mielestäni takaamaan ainakin kuluvan vuoden menestyksen vaikka ala kehittyisi ja muuttuisikin miten nopeasti. Ohjeistetussa liikevaihdossa voi olla myös paljon nousuvaraa ja liikevoittoprosentinkin uskotaan paranevan.

Kuvassa Excelillä pyörittelemiäni lukuja. Taulukossa seuraavat olemmat

  • Operating margin (=EBIT%) pysyy Q4/15 tasolla
  • Profit margin = Operating margin * 0,78, kerroin poimittu yllä linkatusta analyysista





Ensi vuodelle ohjeistetulla liikevaihdolla ja tämänhetkisellä voittomarginaalilla 2016 P/E olisi kympin luokkaa. Jos tulosta tulisi Q4/15 tahtiin koko vuoden, P/E olisi sittenkin vain reilu 15. Vaikka kuinka osakkeeseen hinnoittelisi riskejä, sitä ei voi kalliiksi väittää. Jos odotukset toteutuvat ja näkymät pysyvät hyvinä, voidaan FPC noteerata vuoden lopussa yli tuhannessa kruunussa. Tietty kuluvan vuoden kehitys voi olla vielä hurjempaakin, liikevaihto voi hyvin ylittää (taas) ohjeistuksen ja voittomarginaalit parantua.

Ostin siis kuusi osaketta hintaan 393,20 SEK, yhteensä n. 250€. Jo eilen tulosjulkistuksen jälkeen harkitsin ostaa tätä, kun kurssi pysyi kovista lukemista huolimatta alamaissa. Hyvä että pohdin tuota vielä yön yli, sillä tänään osakkeita irtosi vielä 10% halvemmalla. Kurssi vaikuttaa kärsivän hurjista vaihteluista ja voipa se aivan hyvin vielä tippua 300 SEK pintaankin, mihin olen henkisesti varautunut. Katsotaan miten käy!

torstai 4. helmikuuta 2016

Ajatuksia kasvuyhtiö Fortumista

Helmikuuta on kulunut vasta kolme päivää ja suomalaisten piensijoittajien olo on kuin pahoinpitelyn jäljiltä. Maanantaina suomalaisten suosikkiosake Nokian kurssi tipahti yli kymmenen prosenttia kun Samsungin maksamista korvauksista tiedotettiin. En ymmärrä vieläkään markkinareaktiota, Samsung joutuu maksamaan Nokian patenteista hieman vähemmän kuin analyytikot ennustivat, mutta Nokian markkina-arvosta suli yli 3 miljardia euroa. Asiasta oli kyllä tiedotettu epäselvästi, mikä saattoi johtaa vääriin reaktioihin, mutta mahdollisten väärinymmärrysten oikaisujenkaan myötä kurssi ei normalisoitunut. Päinvastoin se on jatkanut laskuaan seuraavat päivät.

Keskiviikkona puolestaan suomalaisen piensijoittajan kakkossuosikki Fortum pudotti pommin, ehdottamalla osingoksi 1,10 euroa osakkeelta, kun viime vuonna maksettiin 1,30€ (mistä 0,20€ lisäosinkoa) lappua kohden. Osinkoon oli ladattu paljon odotuksia, joten osinkoehdotus oli suuri pettymys sijoittajille (itse olen sitä mieltä, ettei kassaa pidäkään jakaa osinkoina, suurempi pelko oli että osakkeesta irtoaisi liian suuri osinko). Fortumin viimeinen neljännes oli toki muutenkin surkea, mutta se oli odotettavissa mm. ennestään tiedotettujen Ruotsin ydinvoimaloiden alaskirjausten sekä surkean sähkön hinnan takia. Myös uusi strategia lienee aiheuttanut väristyksiä. Keskiviikon aikana Fortumin kurssi laski hetkellisesti alle kahdentoista euron ja oli päivän päätteeksi 12,01€. Laskua 13,22 prosenttia!

Ostin kuukausi sitten Fortumia hyvin vähässä ymmärryksessä (ja kiireellä päästä mukaan tammikuuilmiön nosteeseen) hintaan 13,60€. Ostoon päädyin merkittävimmässä määrin ulkoisten tekijöiden ansiosta, lähes jokainen analyytikko, osakestrategi ja sijoitusguru on ehtinyt hehkuttaa Fortumia. Ajatus oli, että jos Seligsonin Anders Oldenburg (jonka Phoebus-rahaston suurin sijoitus on tällä hetkellä Fortum), Jukka Oksaharju ja Seppo Saario pitävät Fortumia hyvänä sijoituksena, niin mikäpä minä olen vastaan väittämään. Nyt olen n. 12% tappiolla Fortum-omistukseni kanssa, mutta olen myös tähän mennessä tutustunut yhtiöön.



Mikä tässä nyt sitten meni niin pahasti pieleen?


Ei välttämättä mikään. Heikentynyt tulos ei ainakaan minua yllättänyt, sähkön hintataso on ollut tapetilla eikä alaskirjaukistakaan vasta tänään ilmoitettu. Russia-segmentin tulos olisi voinut olla huonompikin, paikallisessa valuutassa se oli oikein mainio ja lupaa hyvää jatkoa. Fortumin viime vuoden tuloksesta jo neljäsosa tulikin Venäjältä. Kun vertailukelpoinen tulos oli 0,71€/osake ja päivän hinta 12,00€, Fortumin P/E -luvuksi muodostuu 16,9 missä on yhä laskuvaraa. Markkinat ovat hinnoitelleet osaketta varsin hyvin, edellisen päivän kurssilla P/E olisi kahdenkymmenen luokkaa.

Arvoyhtiönä Fortum olisi mielestäni kallis, mutta nyky-Fortum onkin kasvuyhtiö. Sillä on niin sanoakseni aivan homona rahaa, 8,2 miljardia euroa likvidejä varoja sekä 2,2 miljardia nostamattomia valmiusluottoja. Pohjolan Sanomat suhteuttivat tilannetta osuvasti: Fortum voisi varoillaan ostaa Keskon ja Stora Enson pörssistä. Kassa onkin ehdottomasti se syy, miksi niin analyytikot kuin minäkin Fortumiin uskotaan. Siksi sitä ei myöskään pidä jakaa osinkoina pois.

Jos tuo 8 miljardia euroa saataisiin investoitua onnistuneesti ja investoinneilla saavutettaisiin 10% vuosituotto (Fortumin ohjeistuksessa oman pääoman tuotto 10%, täytyy tosin sanoa etten ole ihan varma voiko näitä tällä tavalla rinnastaa), yhtiön liikevoitto kaksinkertaistuisi. Skenaario on teoreettinen, mutta kuvastaa yhtiön potentiaalia. Ihan vain sähkön hinnan nousukin kasvattaisi huomattavasti tuloja, mutta hintojen kehitystä on mahdoton ennustaa. Pitkällä aikavälillä kuitenkin uskon päästöttömän sähkön olevan vielä arvossaan. Sähkön myynti muuten kasvoi Pohjoismaissa vuodessa 48,6 terawattitunnista 50,5 terawattituntiin.

Fortumin uudesta strategiasta silmään pisti erityisesti maininta toiminnan laajentamisesta Aasiaan. Intian aurinkovoimaanhan Fortum on jo tehnyt investointeja ja tästä tehdään nyt osa strategiaa. Huolenaine on, kuinka verraten pieni pohjoinen sähköyhtiö pärjää Aasian markkinoilla. Perinteisesti tällaiset hankkeet (TeliaSonera, Sanoma) ovat tavanneet epäonnistua. Keski-Eurooppaan laajeneminen on luonnollista, kun Pohjoismaiden päästöttömän energian investointimahdollisuudet ovat vähissä ja Venäjä-riski on jo tuntuva.

Vihreään energiantuotantoon investoiminen, sekä sen kehittäminen nähdäkseni luovat Fortumille edellytykset pärjätä markkinoilla, ja nimenomaan päästöttömällä "seuraavan sukupolven" energialla yhtiö brändääkin itseään. Suuret investoinnit ja innovaatiot vain ovat vielä tekemättä, eikä strategian toteuttaminen tule tapahtumaan hetkessä. Pitkällä tähtäimellä saasteeton sähköntuotanto on hyvin todennäköisesti kannattavaa, ja voipa tilanne lyhyemmälläkin aikajänteellä kehittyä lähinnä poliittisten päätösten ohjaamana. Oma arvaukseni kuitenkin on että "uusi" Fortum alkaa päästä uuteen toimintaansa kiinni vasta vuosien kuluttua, voi mennä jopa ensi vuosikymmenen kynnykselle.

Uskoisin yhtiön osakkeen arvostuksen pysyvän matalalla ainakin tämän vuoden, ellei investointi- tai sähkömarkkinarintamalta saada erityisen positiivisia uutisia. Hieman harkitsen osakkeesta luopumistakin, minkä voisin tehdä jos kurssi tästä nousee lähemmäs 14 euroa, mikä ei tämän hetken valossa olisi perusteltu kurssi. Sitten jos Aasian ristiretki alkaa osoittautua kannattavaksi (tai siitä luovutaan), voisin paremmin mielin jälleen hypätä mukaan. Todennäköisemmin kuitenkin arvostus pysyy nykytasossa ja tulen holdaamaan osaketta, vaikka lyhyen aikavälin näkymät ovatkin kurssin kannalta vaatimattomat. Markkinoiden ajoittamiseen kun en edelleenkään usko, toisinkuin yhtiöön, niin pyrin välttämään pelaamista.

maanantai 1. helmikuuta 2016

Kuukausikatsaus tammikuu

Olin ajatellut seuraavani salkkuni muutoksia kvartaaleittain, mutta huomasin pian että kuukausittainen katselmointi on mielekkäämpi ratkaisu. Kun aiemmin salkussa ei käytännössä ole tapahtunut mitään, on neljännesvuosittainen tarkastelu riittänyt. Nyt kun olen alkanut seuraamaan taloutta ja salkkuani tarkemmin, kolmeen kuukauteen mahtuu aivan liikaa asiaa kerralla katselmoitavaksi. Pitkällä tähtäimellä neljännesvuosittainen tarkastelu varmasti riittää edelleenkin, mutta lyhyen aikavälin tapahtumat taittuvat paremmin kuukausittaisiin katsauksiin. Ajattelinpa alkaa kirjaamaan ylös muutakin kuin salkun muutoksia, lähinnä kuluneen kuukauden tapahtumia taloudessa ja arvauksia tulevaisuuden kehityksestä. Näitä on sitten mukava myöhemmin palata lukemaan.


Salkku

1.1.2016 salkkuni markkina-arvo oli 3 207€
31.1.2016 salkkuni markkina-arvo oli 4 770€


Kuukauden tapahtumat



Tammikuun ensimmäisenä pankkipäivänä tililleni tipahti 2000€ opintolainaerä. Erästä tuli sijoitettua enemmän ja nopeammin kuin alunperin oli tarkoitus, lähinnä koska tuli "kiire" päästä Fortumin kelkkaan ennenkuin tammikuuilmiö alkaa purra. No sehän ei tänä vuonna näyttänyt hampaitaan, vaan lähes koko loppukuukauden Fortumia olisi saanut halvemmalla. Ostin myös Precise Biometricsiä vahvaan kehitykseen uskoen.

Salkun arvon muutos (arvo kuukauden lopussa - arvo kuukauden alussa - kuukauden aikana lisätty pääoma) jäi lähes olemattomaksi, prosentin miinukselle. Tämä johtuu suurelta osin siitä, että kuukauden alussa yli puolet sijoituksista oli S-ryhmän osuuksissa ja Sori Brewingissa, joiden arvo ei ole heilunut. Kuukauden aikana tehtyjen ostojen arvon kehitys on aikalailla plusmiinusnolla.







Talouden tapahtumat

Vuosi alkoi dramaattisella laskulla Kiinan pörssien vetämänä. Kiinassa indeksit laskivan kahtena peräkkäisenä päivänä n. 8% mikä johti molempina päivinä kaupankäynnin keskeyttämiseen. Kiinassa luovuttiin nopeasti automaattisesta kaupankäynnin lopettamisesta 8% laskussa ja seuraavina päivinä lasku loiveni. Sittenkin maailmantalouden moottorin kasvun hidastuminen (Kiinan kasvu hidastunut alle 7 prosenttiin) on ollut tapetilla ja painanut edelleen näkymiä. Kiina-hermoilu on ollut läsnä koko kuukauden, mikä on näkynyt erityisesti Kiina-sidonnaisten yhtiöiden kursseissa.

Toinen murhekryyni on ollut öljyn hinta, joka on yhtälailla vetänyt pörssien indeksejä mukanaan. Iranin pakotteista vapautumisen ja Saudi-Arabian ylituotannon on pelätty romahduttavan öljyn arvon tyystin, alle $30/barreli arvellaan jo olevan uusi normaali. Tammikuun lopulla Venänä avasi keskustelua öljyntuotannon rajoittamisesta, mikä rauhoitti markkinoita ainakin kuunvaihteeseen asti.

Myös Yhdysvaltain talous on huolestuttanut sijoittajia. Mitä vähä olen tuloskauden alkua seurannut, niin siellä vaikuttaa olleen heikkoja mutta myös hurjasti parantuneita tuloksia. Jenkkilän talouden tunnusluvut ovat kuitenkin antaneet viitteitä laskusyklin alusta.

Tammikuuilmiötä ei tosiaan tänä vuonna tullut. Helsingin pörssistä on paistanut hermostuneisuus, yleisindeksi on heitellyt mielettömän paljon yksittäistenkin päivien aikana, eikä suhteellisen hyvin alkanut tuloskausi ole vielä näkynyt kursseissa.


Henkilökohtainen talous

Aloitin nyt kolmatta kertaa järjestelmällisen tulojen ja menojeni seurannan, tavoitteena selvittää menojen rakenne ja mahdollisesti puuttua siihen. Myin alkukuusta autoni pois ja tammikuu on ollut totuttelua julkisilla kulkemiseen. Toisaalta on tuntunut hyvältä vapautua autoilun murheista etenkin nyt lumikaaoksen vallitessa kaupungilla ja parkkipaikoilla, mutta toisaalta taas järjettömiä aikoja myöhässä olevien linja-autojen odottaminen 30 asteen pakkasessa onkin ollut erityisen kurjaa. Tärkeintä kuintekin on, että pääsin eroon kaikista autoon liittyvistä kuluista, joita en olisi nykytuloillani pystynyt kattamaankaan.

Kirjoittelen ehkä lisää menoistani kunhan olen tunnistanut ja taulukoinut menot ja tulot kunnolla.


Seuraava kuukausi

Epävarmuus markkinoilla jatkuu, enkä usko että uusien pohjien näkeminen olisi taas helmikuussa mahdotonta. Todennäköisempää se kyllä on tuloskauden jälkeen, kun ne vähät positiiviset odotukset loppuvat. Osinkokiima voi pumpata osinkoyhtiöiden kursseihin hieman ylimääräistä ja mahdolliset positiivisesti yllättävät tulostiedot saattavat kirittää kursseja. Veikkaan että pörssissä saadaan seurata suurta heiluntaa tulevat kuukaudet, kun maailmalta saadaan negatiivisiakin uutisia.


Omassa salkussani ei tule tapahtumaan paljoa helmikuun aikana, teen lähinnä muutamat säännölliset rahastomerkinnät ja tarkastan rahastohajautustani. Pyrin analysoimaan mielenkiintoisia yhtiöitä tulevaisuuden varalle, mutta suoria osakeostoja ei ole ihan hetkeen tiedossa.